U trendu

Udruženje Jevreja: Donatori obustavili finansiranje muzeja

VARŠAVA – Udruženje poljskih Jevreja saopštilo je danas da su neki privatni donatori poljskog Muzeja jevrejske istorije obustavili donacije, jer su zabrinuti što vlada nije produžila mandat direktoru te ustanove.

Posebna komisija dodelila je još jedan petogodišnji mandat direktoru Darijusu Stoli, međutim ministar kulture Poljske Pjotr Glinski još ga nije zvanično imenovao, prenosi AP.

Glinski je odluku obrazložio time što je Stola navodno odbio da se u muzeju organizuje konferencija posvećena preminulom bratu blizancu Jaroslava Kačinskog, Lehu Kačinskom, koji je i lider vladajuće konzervativne stranke.

Muzej istorije poljskih Jevreja POLIN saopštio je danas da je zahtev za konferenciju posvećenu preminulom Lehu Kačinskom upućen pre četiri godine i da je naišao na „otvorenost“, ali da je istovremeno sugerisano da bi političari trebalo da budu „suorganizatori“.

Vlada je kritikovala i „ton izložbe “ koja je organizovana prošle godine, a na kojoj je pomenuta poljska antisemitska kampanja u martu 1968. godine.

Muzej je otvoren 2013. godine i u njemu su predstavljeni hiljadugodišnja istorija poljskih Jevreja i Holokaust, a predviđeno je da bude i centar u kojem će se održavati konferencije.

Finansiraju ga Jevrejska organizacija, grad Varšava i Ministasrtvo kulture.

Pjotr Vislicki iz jevrejskog istorijskog Instituta rekao je da je muzej u fazi totalne suspenzije koja je dovela u zabunu donatore od kojih su mnogi odlučili da obustave donacije.

„Ne da ih otkažu, već da ih obustave. Kažu da će čekati da vide razvoj situacije“, rekao je Vislicki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.