U trendu

Uhapsen bivsi drzavni tuzilac u istrazi nestanka 43 studenta

MEKSIKO SITI – Meksička policija uhapsila je bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja, koji se sumnjici da je umešan u otmicu i ubistvo 43 studenta 2014. godine, koje do danas nije u potpunosti razjašnjeno, prenosi Rojters.

Muriljo je uhapšen u petak, u svojoj kući u Meksiko Sitiju, pod optužbom za prisilno odvođenje, mučenje i ometanje pravde u otmici i nestanku učenika učiteljskog koledza u saveznoj državi Gerero.

On će, nakon što mu je određen pritvor, biti prebačen u zatvor Meksiko Sitija, saopštile su vlasti.

U roku od nekoliko sati nakon njegovog privođenja, sud je izdao još 83 naloga za hapšenje, za vojnike, policiju, zvaničnike države Gerero i pripadnike kriminalnih bandi, koji su u vezi sa slučajem, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Muriljo je tokom mandata 2012-2015, pod tadašnjim predsednikom Enrikeom Penom Nijetom, nadgledao veoma osporavanu istragu o nestanku studenata seoskog koledža u meksičkoj državi Gerero 26. septembra 2014. godine.

Studenti su iz svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminacije.

Ministar pravde Meksika Hesus Muriljo Karam je 2015.saopštio da je policija povezana sa kriminalnom bandom napala njihove autobuse u gradu Iguali, prema naređenju lokalnog gradonačelnika i njegove žene.

Istraga je utvrdila kako je policija studente predala bandi „Gereros unidos“, koji su ih odveli u dva kamiona, ubili, zapalili njihova tela i bacili u reku.

Do danas su identifikovani ostaci samo troje od 43 studenata.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador , koji je preuzeo dužnost 2018. godine obećao je prilikom stupanja na vlast, da će razjasniti šta se dogodilo, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar