U trendu

Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

HERSON – Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se severozapadno od poluostrva Krim koji je prisajedinila Rusija, a okupiran je tokom prve nedelje ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u februaru, i veliki deo lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

„Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija“, saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Halina Ljaševska, savetnica Kolihajeva, navela je da je „gradonačelnik otet nakon što je odbio da sarađuje sa ruskim okupatorima Ukrajine“.

Ona je saopštila na Fejsbuku da je „jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata“ i da su ga „čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti“.

Drugi zamenik kojeg je Moskva postavila u ovom regionu, Kiril Stremousov, rekao je ranije u ponedeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolihajev naneo „mnogo štete“ ruskom „procesu denacifikacije“ u Ukrajini i da je „konačno neutralisan“.

Slučaj Kolihajeva nastavlja se na prethodne otmice ukrajinskih zvaničnika na teritoriji pod kontrolom Rusa, uključujući Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, koji je izjavio da se suočio sa satima „teških“ ispitivanja kada je otet u martu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar