U trendu

Uhapšena dva muškarca koja su seksualno zlostavljala decu

LISABON – Portugalska policija bila je danas domaćin medijskog dogadaja koji je pokazao kako je međunarodna saradnja dovela do hapšenja dva muškarca koji su seksualno zlostavljali decu.

U dogadaju koji je održan u sedištu policije Portugalije u Lisabonu učestvovali su Evropol, INTERPOL i US ICE, koji su svi imali važnu ulogu u dogadajima koji su doveli do hapšenja muškaraca 2017. godine, navedeno je u saopštenju Evropola.

Ti dogadaji su bili vrhunac višegodišnje istrage različitih policijskih agencija širom Evrope i sveta u vezi sa temnom mrežom zlostavljanja dece poznatom kao „Srce bebe“ i njenim administratorom poznatim kao „Svetlucanje“.

Radeći zajedno i koristeći sigurne sisteme razmene informacija koje pružaju Evropol i INTERPOL, istražitelji iz različitih agencija, uključujući američki ICE, austrijski bundeskriminalamt, francusku žandarmeriju, italijansku policiju di komunikacioni, britansku nacionalnu agenciju za kriminal i policiju zapadnog Midlanda, australijsku saveznu policiju i Kvinslendske snage, kanadsku policijsku službu u Torontu i brazilsku Federalnu policiju prikupile su obaveštajne podatke.

Obaveštajne agencije ukazale su na to da je korisnik „Svetlucanje“ bio administrator tamne stranice „Srce bebe“ koja je seksualno zlostavljala decu i na toj stranici postavljala slike tog zlostavljanja.

Pažljivom analizom obaveštajnih podataka svih agencija za sprovodenje zakona, uključujući slike i video fajlove lokacija osumnjičenog sužena je na Portugaliju.

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji između policijskih snaga, osumnjičeni je uhapšen i optužen.

Zaplenjeni su i pregledani njegovi elektronski uređaji koji su doveli do identifikacije sedam žrtava koje su direktno povezane sa njim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.