Uhapšeni hakeri, ukrali 100 milona dolara u kriptovaluti

HAG – Evropol je saopštio danas da je pomogao hapšenju deset lica osumnjičenih za krađu kripto valuta u vrednosti 100 miliona dolara kroz sistem „zamene SIM kartica“ koji je osumnjičenima omogućio pristup telefonima njihovih žrtava.

Ukupno osam kriminalaca, uhapšeno je juče kao rezultat međunarodne istrage više hakerskih napada na javne ličnosti u Sjedinjenim Državama, a ona su usledila nakon ranijeg privođenja jedne osobe na Malti i u Belgiji koji su pripadali ovoj kriminalnoj mreži.

„Na meti ove organizovane kriminalne bande bilo je na hiljade žrtava u SAD tokom 2020. godine, uključujući poznate ličnosti, sportske zvezde, muzičare i njihove porodice, a veruje se da su im kriminalci ukrali preko 100 miliona dolara u kripto valutama nakon što su protivzakonito dobili pristup njihovim telefonima“, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol je precizirao da je istraga otkrila da je grupa od desetak kriminalaca radila zajedno kako bi pristupila brojevima telefona žrtava i promenom lozinki preuzela kontrolu nad njihovim aplikacijama ili nalozima, a to im je omogućilo krađu novca, kripto valuta i ličnih podataka.

Hapšenja su izvedena nakon istrage sprovedene u saradnji sa Britanijom, Sjedinjenim Državama, Belgijom, Maltom i Kanadom, naveo je Evropol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.