U trendu

Uhapšeno 12 turskih profesora

Turska policija privela je u petak 12 osoba koji se nalaze medju 1.000 naučnika i profesora univerziteta koji su potpisali izjavu kojom optužuju vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske, javila je državna agencija Anadolija.

„Prijavljeno je 12 profesora univerziteta u Koačeli, u severozapadnoj Turskoj, a policija obradjuje prijave još devet profesora koji će takodje biti uhapšeni“, navela je Anadolija.
 
Tužioci su u četvrtak pokrenuli istragu zbog mogućih optužbi za vredjanje države i  propagande terorizma u ime zabranjene Kurdistandske radničke partije (PKK).

U potpisanoj peticiji više od 1.000 profesora iz Turske i inostranstva pozvali su vlasti u Ankari da obustave „masakr“ i istakli da odbijaju da budu „učesnici u tom zločinu“.

Oni su takodje pozvali na nastavak mirovnih pregovora sa pobunjenicima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je da je ta deklaracija usmerena protiv države i da koristi isti jezik kao i teroristi.

Turska i njeni zapadni saveznici smatraju PKK, koja se bori za autonomiju Kurda u Turskoj, za terorističku organizaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.