U trendu

Uhapšeno dvoje Amerikanaca u Kini zbog ilegalnog prelaska

PEKING – Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je policija uhapsila dvojicu državljana SAD koji se sumnjiče da su organizovali ilegalne prelaske preko granice.

Policija je saopštila da su u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu krajem septembra uhapšeni Alisa Pitersen i Džejkob Harlan, prenosi AP.

„Odeljenje koje se bavi ovim slučajem obavestilo je američki generalni konzulat u Šangaju na vreme i organizovalo konzularne posete američkih diplomata kako bi se zaštitila prava i interesi uhapšenih osoba“, rekao je portparol Ministarstva.

Harlan je vlasnik a Pitersenova direktorka organizacije „Kineski horizonti“ koja navodno nudi potpuno novi edukativni program koji „nudi novo iskustvo u kineskim školama“.

Na Fejsbuk stranici te organizacije navodi se da će ona biti zatvorena do kraja meseca zbog političkih i ekonomskih problema u odnosima Kine i SAD, zbog čega ne mogu da garantuju bezbedniost učiteljima, kao i da će Harlan i Pitersenova možda ostati u pritvoru nekoliko meseci i godina.

Po kineskom zakonu, za organizovanje ilegalnog prelaska granice pređviđena je minimalna kazna od dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.