U trendu

Ujedinjena madjarska opozicija izaziva Orbana

Posle pobede u drugom krugu preliminarnih izbora, konzervativni gradonačelnik madjarskog gradića i politički autsajder bez stranačke pripadnosti, vodiće opoziciju koja prvi put ima „razumne izglede“ protiv populističkog premijera Viktora Orbana, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Politički autsajder Peter Marki-Zaj predvodiće ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Madjarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana posle više od deset godina na vlasti, ističe BBC.

Marki-Zaj pobedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra levičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

Prema anketama, dodaje BBC, 49-godišnji Marki-Zaj ima najveće šanse da svrgne desničarskog premijera čija je stranka Fides na vlasti od 2010. i koja već godinama ima koristi od fragmentirane opozicije.

Fides je u saopštenju posle opozicionih izbora naveo da je njihov suparnik potpisao pakt s političkom levicom kako bi im pomogao da se vrate na vlast i povećaju poreze.

Novi lider opozicije, kako ističe BBC, proslavio se 2018. pobedivši na izborima za gradonačelnika u gradu Hodmezovašarhej na jugu zemlje, koji se smatrao uporištem Fidesa.

Raznovrsna grupa od šest opozicionih stranaka okupila se u nastojanju da porazi Orbana, organizujući preliminarne izbore za odabir zajedničkih kandidata kako u pojedinim izbornim okruzima, tako i za mesto premijera, naveo je Politiko.

Do saveza je došlo zbog zabrinutosti da je sadašnji madjarski izborni sistem, koji je osmislio Fides, otežao opoziciji mogućnost da svrgne moćnog premijera zemlje ako se na izborima kandiduju odvojeno.

U drugom krugu preliminarnih izbora niz liberalnih, levičarskih i centrističkih političara stalo je iza Marki-Zaja, tvrdeći da on ima najveće šanse da pobedi Orbana.

Obraćajući se pristalicama u Budimpešti, Marki-Zaj je obećao da će raditi na promeni madjarske političke kulture i pozvao je zemlju da se ujedini.

Prvi put otkako je došao na vlast, Orban će se sledeće godine suočiti s ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji uključuje i socijaliste, liberale i stranku Jobik, nekada krajnju desnicu a sada desni centar, ističe Rojters.

Marki-Zaj je bio ugodan izbor i za leve i za konzervativne glasače, a njegov imidž porodičnog čoveka i oca sedmero dece, kao i hrišćanska vera verovatno će se svideti mnoštvu neodlučnih birača, ukazuje Rojters dodajući da je novi lider opozicije doktorirao ekonomiju, marketing i inženjering.

Tokom kampanje obećao je da će premostiti podele u društvu i suzbiti korupciju, rekavši da su se on i Dobreva dogovorili da je održavanje ujedinjene opozicije od vitalnog značaja.

Jedinstvena opozicija će, kako su najavili, nastojati da demontira ono što opisuju kao Orbanovu „neliberalnu državu“, uključujući njene ideološke temelje, ustav Madjarske i niz novih zakona za koje kritičari kažu da su pomogli Orbanu da učvrsti svoju moć.

Dok Orban beleži niz sporova s Evropskom unijom, i Marki-Zaj i Dobrev nastoje da poboljšaju odnose s Briselom i zalažu se da Madjarska u dogledno vreme uvede evro.

Marki-Zaj je u razgovoru za Fajnenšl tajms rekao da je njegova kandidatura snažna poruka Evropskoj uniji i da će se njegova kampanja i dalje fokusirati na prozapadni stav suprotan politici „istočnog otvaranja“ koju vodi Orban, koji se približio Rusiji i Kini, dok je s Briselom imao česte sukobe.

Više od 600.000 Madjara učestvovalo je u oba kruga preliminarnih izbora, što je u zemlji od 10 miliona stanovnika nivo angažmana za koji je Marki-Zaj kazao da mu daje veliki legitimitet.

Dok ankete javnog mnijenja uoči izbora koji će se verovatno održati u aprilu pokazuju izjednačene snage ujedinjene opozicije i vladajuće stranke Fides, Marki-Zaj će se suočiti s teškom bitkom, ukazuje Blumberg.

Tokom 11 godina neprekidne vladavine, Orban je izmenio ustav, promenio izborne okruge i proširio svoj uticaj na medije i sudove. Zalagao se za svoju imigrantsku, neliberalnu agendu kao odbranu hrišćanskih i konzervativnih vrednosti.

Njegov uspeh nadahnuo je, naglašava Blumberg, populističke lidere u Evropi, da kopiraju njegove političke programe, zbog čega EU usled sumnji u kršenje vladavine prava zadržava milijarde evra pomoći Madjarskoj.

Iako za pobedu protiv Orbana sledi teška bitka, analitičari smatraju da opozicija po prvi put ima „razumne izglede“ protiv populističkog lidera optuženog da je unazadio demokratiju zemlje tokom više od jedne decenije na vlasti, napisao je Vašington post.

Strategiju udruživanja snaga opozicija je koristila na lokalnim izborima 2019. godine i osvojila većinu okruga u Budimpešti i drugim gradovima.

U aprilu će se, dodaje vašingtonski list, taktika prvi put testirati na nacionalnim parlamentarnim izborima i sadašnji pakt opozicije znači da će imati zajedničkog kandidata u svih 106 direktno izabranih mesta u Madjarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.