U trendu

Ukidanjem besplatnog testiranja ukida se 1.200 radnih mesta

BEČ – Austrijska vlada sve je bliža odluci da ukine besplatno testiranje na korona virus, koje stoji na raspolaganju svim građanima do kraja meseca, a ukidanje moglo bi „ugasiti“ 1.200 radnih mesta.

Pošto 31.marta ističe odluka vlade o ponudi besplatnih testova, a sve je bliža odluka da se ta ponuda ne produži, laboratorija „Lajfbrejn“ (Lifebrain) prijavila je Servisu za zapošljavanje (AMS) da će 1.200 zaposlenih ostati bez posla.

Naime, ukidanje besplatnog testiranja putem grgotanja u Beču ukida I radna mesta u „Lajfbrejnu“.

„Lajfbrejn“ je laboratorija koja je dobila od gradskih vlasti nalog da vrši analizu PCR testova u okviru programa „Svi grguću“.

Savezna država, parama poreskih obveznika, za testiranje građana svaki dan, prema medijima, plaća 1,5 miliona evra.

Direktor laboratorije Mihael Havel rekao je da mu je odluka o prijavi zaposlenih AMS-u pala veoma teško, ali je u odgovornosti preduzetnika da prijavi mogućnost otkaza kao meru predostrožnosti.

„Lajfbrejn“ je tokom pandemije proširio značajno svoje kapacitete, a tako i broj zaposlenih na oko 1.500.

Inače PCR testove putem grgotanja se koriste za škole – deca dva puta nedeljno kod kuće rade testove koje prosleđuju „Lajfbrejnu“ preko najbližih prodavnica ili benzinskih pumpi, a rezultat dolazi digitalnim putem na mejlove porodica i nastavnika. Takođe i građani imaju pravo da svake nedelje dobiju po sedam testova, koje mogu koristiti kako bi se testirali.

Takvom strategijom širokog dobrovoljnog testiranja svakodnevno se obavi više stotine hiljade PCR testova.

Grad Beč se zalaže za ostanak besplatne ponude testiranja, ali savezna vlada se tome protivi i želi promenu strategije testiranja, radi smanjenja troškova.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je najavio da gad sam ne može da isfinansira program besplatnog testiranja.

Havel poručuje političarima da, ako se sada unište strukture testiranja, nije moguće na „dugme“ da se obnove na jesen kada virusolozi očekuju novi veći talas korone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.