Ukoliko Makron ne umiri gnev „žutih prsluka“, mogao bi pasti kao žrtva sopstvene oholosti

Američka televizijska mreža CNN u opširnom tekstu analizira kako je francuski predsednik Emanuel Makron prešao put “od heroja do nule“ (hero to zero) i ne uživa više naklonost sunarodnika, navodeći paralele između aktuelnog šefa Jelisejske palate i kraljeva.

Kada je 2017. godine pobedio na predsedničkim izborima, Makron je popunio tu monarhističku prazninu, suprotstavljajući se populističkom taladu koji je zahvatio Evropu.

Prvo obraćanje poslanicima u oba doma parlamenta novoizabrani predsednik Francuske upriličio je iz nekadašnjeg sedišta francuskih kraljeva, pozlaćene Versajske palate, kada je obećao da će sprovesti liberalne reforme i obnoviti dostojanstvo Francuske.

Međutim, 18 meseci kasnije novi „monarh“ suočio se s pobunom naroda. Jelisejska polja, avenija razvijena po nalogu Luja XIV, takozvanog Kralja sunca, bila su u plamenu dok su se demonstranti u „žutim prslucima“ sukobili sa specijalnom policijom i uzvikivali „Odsecite kralju glavu“, navodi između ostalog CNN.

Demonstracije su, kako se navodi, ogolile duboke podele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja, pobednika i gubitnika globalizacije.

Kako se mlađani „jupiterski“ lider – koji je preokrenuo politički status quo i poslao etablirane političare u prevremenu penziju – našao toliko van domašaja i leži li krivica u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima ili pak nikad nije ni imao podršku javnosti, pita se CNN.

I mada Makron nije došao na vlast putem naslednog prava, svoj tron delimično duguje liderki krajnje desnice Marin Le Pen, s kojom se takmičio u drugom krugu predsedničkih izbora, gde je dobio podršku glasača koji su bili protiv nje. Neko bi možda rekao da nije pobedila liberalna Makronova agenda, već strah od alternative.

U tekstu se podseća i da je Makron rekao da mu je omiljeno englesko delo Šekspirov „Kralj Lir“. Međutim, ako Makron ne uspe da umiri gnev „žutih prsluka“ i približi se običnom narodu, odnosno deluje manje imperatorski – mogao bi, kao i sam kralj Lir, pasti kao žrtva vlastite oholosti, zaključuje CNN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.