U trendu

UKR će doneti odgovarajuće odluke u slučaju rizika od opkoljavanja u Bahmutu

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u Bahmutu na istoku Ukrajine zaista teška i da će „odgovarajuće odluke“ biti donete ako tamošnje ukrajinske trupe budu u riziku da ih opkole ruske snage.

Zelenski je na konferenciji za novinare u Poljskoj rekao da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika, preneo je Rojters.

On je istakao da Ukrajina želi da Poljska bude ključni partner u posleratnoj obnovi te zemlje.

Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će biti održan u julu, u litvanskoj prestonici Vilnjusu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

„Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu na narednom samitu NATO u Vilnjusu… dodatne bezbednosne garancije koje će ojačati vojni potencijal Ukrajine“, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine.

Duda je kazao da će Poljska poslati još četiri borbena aviona MIG-29 Ukrajini.

„Četiri MIG-29 iz naših zaliha su već prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovtsvu. Trenutno se prebacuju još četiri MIG-a“, istakao je on, prenele su RIA Novosti.

Duda je dodao da je Poljska spremna da isporuči još šest borbenih aviona.

„Očekujemo da bi uskoro mogli da budu prebačeni“, naglasio je on.

Zelenski je stigao u zvaničnu posetu Poljskoj, rekao je pomoćnik predsednika Poljske, bliskog saveznika i suseda koji je podstakao zapadnu vojnu i političku podršku Kijevu, navela je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar