U trendu

UKR: Istrazuje se vise od 9.000 slucajeva ratnih zlocina

KIJEV – Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je danas da njena kancelarija otvara nove slučajeve protiv pripadnika ruskih snaga koji su navodno počinili ratne zločine, sa ukupno 9.158 krivičnih predmeta „koji uključuju isključivo ratne zlocine.“

„Već smo identifikovali konkretne ratne zločince“, rekla je Venediktova, prenosi Si-En-En.

„U Kijevskoj oblasti, na primer, ima 15 ljudi, od kojih 10 u Buči. Smatramo ih odgovornim za mučenje, silovanje i pljačku“, navodi državna tužiteljka Ukrajine.

Ukrajinski tužioci su prošle nedelje naveli imena deset ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine u Buči.

Povodom identifikacije žrtava u Buči, Venediktova je rekla da neka tela ne mogu da se identifikuju i da se uzimaju DNK uzorci.

„Nažalost, imamo osnova da svakodnevno otvaramo nove slučajeve: stradanje civila, bombardovanje, deportacije naših građana i dece na okupirane teritorije i na teritoriju države agresora, itd,“ objasnila je ona.

Venediktova je rekla da su slučajevi obuhvatali regione Kijeva, Černigova i Sumija i dodala da Ukrajina dobija međunarodnu pomoć u svojim istragama.

„Sada imamo tim francuskih stručnjaka, i stručnjaka iz Slovačke. Čekamo stručnjake iz Litvanije sledećeg utorka“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar