U trendu

UKR pocela da dobija rakete Harpun i samohodne haubice

KIJEV – Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

„Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi“, napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

On je rekao da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Reznikov je kazao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja i dodao da su isporuke iz Danske obavljene uz učešće britanskih prijatelja.

On je naveo da je Ukrajina dobila, takođe, veći broj teškog artiljerijskog oružja, uključujući modifikovane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve sa veće udaljenosti.

Prošlog meseca, visoki zvaničnik američke odbrane izjavio je da je američka vojska počela da obučava mali broj ukrajinskih vojnika da koriste haubice i dodao da se obuka odvija van Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da želi da obezbedi isporuke višecevnih raketnih bacača M270 (MLRS) američke proizvodnje i da ih koristi u odbijanju ruskih trupa na istoku zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar