U trendu

UKR tražila sastanak OEBS i Foruma za bezbednosnu saradnju

BEČ – Zajednički sastanak Stalnog saveta OEBS-a i Foruma za bezbednosnu saradnju biće održan sutra na zahtev Ukrajine, u skladu sa Bečkim dokumentom o merama za izgradnju poverenja i bezbednosti radi razjašnjenja situacije duž rusko-ukrajinske granice, saopštila je danas Poljska, koja predsedava OEBS-om.

Ukrajina je zatražila aktiviranje paragrafa 16.3 iz Bečkog dokumenta: sastanak svih država učesnica u vezi sa „neobičnim vojnim aktivnostima“.

Rusija neće učestvovati na sutrašnjem sastanku.

Šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov rekao je za rusku agenciju da zahtev Ukrajine nema osnova.

„Stalnoj misiji Ukrajine i poljskom predsedavanju OEBS-u već smo prezentovali zvaničnu notu da se sve aktivnosti ruskih oružanih snaga u vezi sa kretanjem vojnih jedinica sprovode u okviru planirane borbene obuke i ne zahtevaju obaveštenja“, rekao je Gavrilov.

„Pokušaji baltičkih država i Ukrajine da koriste paragraf 16 Bečkog dokumenta 2011. nemaju osnova“, istakao je on.

„Zajednički sastanak Stalnog saveta OEBS-a i Foruma
za bezbednosnu saradnju biće sazvan u petak“, objavila je Poljska kao predsedavajući OEBS-u na svom Tviter nalogu.
Dmitrij Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, ranije je najavio zahtev za sastanak.

On je objasnio da Kijevu nedostaje dovoljno izjava o završetku ruskih vežbi na ukrajinskoj granici i da su potrebne transparentnost i dalje činjenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.