U trendu

Ukrajina: 2 ukrajinska vojnika ubijena za vreme primirja

Dva ukrajinska vojnika ubijena su danas na istoku te države samo nekoliko sati nakon što je nastupio prekid vatre između proruskih snaga i snaga ukrajinske vlade, saopštila je ukrajinska vojska.

Prekid vatre koji je nastupio u ponoć po lokalnom vremenu, dogovoren je na sastanku sa proruskim snagama i Kontaktnom grupom za Ukrajinu koju čine predstavnici Kijeva Moskve i OEBS-a, prenosi AFP.

Prekid borbe je, kako se navodi, usledio je kako bi lokalnim zemljoradnicima bilo omogućeno da sakupe svoje useve i trebalo bi da traje do 31. avgusta.

Međutim, „uprkos sporazumima o prekidu vatre koji danas počinje“, dva ukrajinska vojnika su ubijena i dva su ranjena, saopštila je vojska Ukrajine putem svog Fejsbuk profila.

Vojska je, kako agencija navodi, optužila proruske snage da su nekoliko puta pucali na vladine snage u istočnim regionima Luganjsku i Donjecku.

Sa druge strane, predstavnici samoproglašene republike Donjecka (DNR) tvrde da su snage vlade Ukrajine oko 10 puta narušile primirje pucajući na pozicije proruskih snaga iz „vatrenog oružja, tenkova i minobacača“.

„Sve informacije o kršenju (prekida vatre) .. poslate su OEBS-u“, izjavio je predstavnik DNR Eduard Basourine, navodi agencija, pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.