U trendu

Ukrajina: Besne borbe u čeličani u Marijupolju, odbijamo napade; Rusija demantuje

Teške borbe besne u srušenoj čeličani u Marijupolju dok ruske snage pokušavaju da dokrajče poslednje branioce tog grada i fabrike i završe zauzimanje te strateški vitalne ukrajinske luke.

Krvava bitka je izbila usred rastućih spekulacija da predsednik Vladimir Putin želi da se ruskom narodu predstavi s velikim uspehom na bojnom polju – ili da najavi eskalaciju rata, u ponedeljak, za Dan pobede što je najveći patriotski praznik u ruskom kalendaru, koji obeležava trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Oko 2.000 ukrajinskih boraca, po najnovijoj proceni Rusije, skriveno je u tunelima i bunkerima ispod velike čeličane Azovstal, poslednjem džepu otpora u gradu Marijupolju koji je u poslednja dva meseca uglavnom pretvoren u ruševine. Takođe se veruje da je u tunelima blokirano nekoliko stotina civila.

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamenik komandanta ukrajinskog puka „Azov“ i predvodi branioce u čeličani, rekao je ukrajinskoj televiziji da su ruske trupe u fabrici već treći dan i da nailaze na žestok otpor.

„Teške borbe su u toku“, rekao je Palamar.

Rusi su uspeli da uđu uz pomoć jednog električara koji je zna raspored prostorija, rekao je Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

„Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike“, rekao je Geraščenko u video snimku objavljenom u sredu. „Juče su Rusi počeli da jurišaju na te tunele, koristeći informacije koje su dobili od tog izdajnika“, izneo je on.

Kremlj je negirao da njegove trupe jurišaju na fabriku.

Pad Mariupolja bio bi veliki uspeh za Moskvu, lišavajući Ukrajinu vitalne luke, omogućavajući Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim koji je oduzela Ukrajini 2014. godine, i oslobađajući trupe za borbu na drugim mestima u Donbasu, istočnom industrijski region za koji Kremlj kaže da je sada njegov glavni cilj.

Palamar je molio svet da izvrši pritisak na Rusiju da dozvoli spasavanje civila iz čeličane zajedno s ranjenim borcima. Tokom vikenda evakuisano je oko 100 civila.

„Ranjeni vojnici umiru u agoniji zbog nepostojanja odgovarajućeg tretmana“, rekao je on putem videa.

Kremlj je tražio od boraca da se predaju. Oni su odbili. Rusija ih je takođe optužila da sprečavaju civile da odu.

Katerina Prokopenko, supruga komandanta puka Azov, Denisa Prokopenka, izjavila je da će bez evakuacije trupe unutra poginuti: „Oni ostaju do kraja. Nadaju se samo čudu. … Neće se predati“, rekla je ona za Asošijeted pres. 

Deset nedelja od početka razornog rata, ukrajinska vojska tvrdi da je ponovo zauzela neke oblasti na jugu i odbila ruske napade na istoku, a ukrajinske i ruske snage se bore za svako selo.

Šef britanskih oružanih snaga, načelnik Generalštaba, admiral Toni Radakin, rekao je da Putin „pokušava da juri na taktičku pobedu“ pre Dana pobede.

Radakin je za britansku televiziju rekao da Rusija koristi rakete i oružje takvom brzinom da je u „logističkom ratu“ da bi se snabdela.

Vašingtonski Institut za proučavanje rata saopštio je da su ukrajinske snage „u velikoj meri zaustavile rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini“, a pojačani ruski apadi iz vazduha na transportnu infrastrukturu u zapadnom delu zemlje nisu uspeli da zaustave zapadne pošiljke pomoći Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar