U trendu

Ukrajina: Još jedna vojna vežba zbog gomilanja ruskih snaga

KIJEV – Uznemirena gomilanjem ruskih trupa u blizini svojih granica, Ukrajina je održala još jednu vojnu vežbu vazdušno-desantnih snaga u blizini glavnog grada Kijeva, saopštilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje.

Tokom manevara je simulirana akcija vazdušno-desantnih trupa i oklopnih transportera u napadu na neprijateljske ciljeve, navodi se u saopštenju ministarstva u Kijevu, a objavljen je i video snimak sa iskrcavanjem trupa uz podršku borbenih aviona i helikoptera, prenosi Rojters.

Prošle nedelje su ukrajinski marinci izveli vežbe u blizini granice sa Krimom, koji je pod aneksijom Rusije.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je za Militari Tajms da Rusija ima više od 92.000 vojnika raspoređenih duž granice s Ukrajinom i da se sprema da izvrši napad do kraja januara ili početkom februara, prenosi Rojters.

Budanov je ocenio da bi takav napad verovatno podrazumevao vazdušne, artiljerijske i napade oklopnih jedinica praćene vazdušnim desantima na istoku i amfibijskim upadima preko Odese i Mariupolja.

On je rekao da će za navodnu invaziju na Ukrajinu biti korišćena i teritorija Belorusije, preneo je portal Sputnjik.

Ranije je TV kanal Si-Bi-Es Njuz objavio da su američki obaveštajci upozorili evropske saveznike na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da Rusija smatra da Zapad kroz medijsku kampanju želi da prikaže Moskvu kao pretnju političkom rešenju ukrajinske krize.

„Mi posmatramo tu namensku medijsku kampanju (Zapada). Mi posmatramo kako se novinska korporacija Blumberg koristi kao kanal za širenje lažnih vesti i kako su i drugi američki mediji uključeni u taj proces. Mi vidimo eskalaciju tenzija i nove pokušaje da se Rusija prikaže kao zemlja koja ugrožava mirovni proces“, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.