U trendu

Ukrajina kaže da je u Bahmutu potisnula Ruse

Jedan visoki ukrajinski vojni zvaničnik je danas rekao da su ukrajinske snage kontranapadima u Bahmutu, žarištu borbi, prisilile neke od ruskih trupa da se povuku.

Borba za Bahmut, razoren grad koji je danas 95 odsto pod kontrolom ruskih snaga, najdugotrajnija je i najsmrtonosnija borba od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Iako su ruske trupe, i pre svega borci paravojne grupe Vagner, postepeno i polako osvajale teritoriju poslednjih meseci u Bahmutu, ukrajinski otpor na zapadu grada i dalje je žestok.

„Sprovodimo efikasne kontranapade. Na nekim delovima fronta neprijatelj nije mogao da se odupre napadu ukrajinskih branitelja i povukao se i dva kilometra“, napisao je na Telegramu Oleksander Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske.

On je rekao da su borce Vagnera na nekim mestima zamenile jedinice redovne ruske vojske koje su slabije pripremljene.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine, Gana Malijar, dala je uveravanja preko Telegrama da ukrajinske trupe „nisu izgubile ni jedan položaj u Bahmutu tokom proteklog dana“.

Agencija Frans pres navodi da te tvrdnje za sada nisu potvrđene.

„Naše odbrambene snage pouzdano drže front i sprečavaju neprijatelja da napreduje. Bitka za Bahmut se nastavlja“, dodao je Sirski.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin koji je u otvorenom sukobu sa ruskim Generalštabom juče je optužio vojnike redovne ruske vojske da su pobegli s položaja u Bahmutu.

Prigožin se ranije više puta žalio da njegovim ljudima nedostaje municija i optužiio rusku vojnu hijerarhiju da je namerno ne šalje i zapretio da će povući svoje snage iz Bahmuta ako se situacija ne sredi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.