U trendu

Ukrajina kaže da ruski udari ukazuju na to da nemaju više balističkih projekata

KIJEV – Rusija pojačava upotrebu sistema protivvazdušne odbrane S-300 i S-400 za izvođenje udara na kopnene ciljeve, što sugeriše da su zalihe balističkih raketa Moskve pri kraju, rekao je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

On je citirao krajinske obaveštajne službe koje tvrde da je Rusiji ostalo manje od 100 modernih raketnih sistema Iskander, preneo je Rojters.

Ihnat je rekao da Rusija umesto toga koristi sisteme S-300 i S-400 zbog toga što ih ima u izobilju.

„Neprijatelj pokušava da iskoristi svoj potencijal, jer postoji mnogo raketa S-300 koje su već proizvedene i oni ih uveliko koriste na ovaj način“, rekao je Ihnat.

On je istakao da su S-300 pretnja.

„Naravno da nam neće biti dovoljno sistema sa Zapada da obore svaki S-300 u vazduhu, pa moramo da ih uništimo na pozicijama sa kojih su puštene“, naglasio je Ihnat.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je prošlog meseca da je Rusija verovatno potrošila veliki deo svojih zaliha balističkih raketa kratkog dometa Š-26 Iskander, koje mogu da nose 500 kilograma bojevih glava s dometom do 500 kilometara.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tvrdnje koje, kako navodi Rojters, nisu mogle da budu nezavisno proverene.

Smanjenje zaliha oružja moglo bi da postane ključni problem za obe strane u ratu koji besni 11 meseci i izgleda da će se nastaviti.

Sistem S-300 pripada porodici raketa „zemlja-vazduh“, koje je prvobitno razvio Sovjetski Savez kasnih 1970-ih, a koriste ih i Ukrajina i Rusija, iako ih Rusija ima daleko više sistema u svom arsenalu, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar