U trendu

Ukrajina najavila lokalne izbore za oktobar

Ukrajinski parlament glasao je danas da se zakažu lokalni izbori u zemlji za oktobar, ali je izuzet istok zemlje koji su okupirali pobunjenici.

Vlada u Kijevu nema kontrolu nad delovima istočne Ukrajine od kada su separatistički pobunjenici počeli da se bore protiv vladinih snaga u aprilu 2014. godine, sukob u kome je do sada poginulo preko 6.400 ljudi.

Primirje potpisano u februaru između Ukrajine, Rusije, i pobunjenika predviđa održavanje izbora na istoku koji je pod kontrolom pobunjenika kao korak ka sveobuhvatnom prekidu vatre.

U zakonu koji je danas izglasala ukrajinska Skupština Rada regionalni izbori za gradonačelnike i lokalne odbornike neće biti održan na Krimu, koji je pripijen Rusiji, niti u oblastima pod kontrolom pobunjenika zbog bezbednosne situacija i zato što ukrajinski zvaničnici nemaju pristup tim oblastima.

Prema zakonu, izborni zvaničnici moraju zvanično da obaveste parlament da ne mogu da organizuju izbore u pobunjeničkim oblastima Donjeck i Lugansk zbog neprijateljstava ili zato što ne mogu da poštuju izborne standarde OEBS-a, ili osiguraju bezbednost ukrajinskim građanima. 

Visoki pobunjenički zvaničnik u Lugansku Genadi Ciplakov rekao je za agenciju RIA Novosti da Kijev nije razgovarao sa pobunjenicima o mogućnosti organizovanja lokalnih izbora na njihovoj teritoriji. Pobunjenici su ranije rekli da će održati lokalne izbore u oblastima pod njihovom kontrolom u oktobru, ali da neće dozvoliti ukrajinskim predstavnicima da ih organizuju ili nadgledaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar