U trendu

Ukrajina najavila zabranu crkvama povezanim sa Rusijom

KIJEV – Ukrajinska vlada pripremiće zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da „slabi Ukrajinu iznutra“, preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine saopštili su vladi da napravi nacrt zakona nakon niza upada na parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

Bezbednosno veće takođe je naredilo istragu o navodnim „subverzivnim aktivnostima ruskih obaveštajnih službi u religioznim ustanovama Ukrajine i pozvalo na sankcije protiv neimenovanih lica“.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li UPC ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“.

„Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski.

Pre tri godine vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve.

Sa druge strane, starija i veća Ukrajinska pravoslavna crkva imala je 2018. godine više od 12.000 parohija.

Kao ogranak Ruske pravoslavne crkve nalazi se pod duhovnim autoritetom patrijarha Kirila sa sedištem u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar