U trendu

Ukrajina pokrece krivicni postupak zbog ruskog raketiranja

HAG – Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin rekao je danas da je njegova kancelarija pokrenula krivični postupak zbog ovonedeljnih ruskih raketnih udara na gradove širom Ukrajine.

Kostin je, na konferenciji za medije, nakon sastanka u Hagu sa predstavnicima Evropske jedinice za pravosudnu saradnju Eurojust, na kojoj je učestvovao zajedno sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karimom Kanom, opisao napade kao „klasičan teroristički akt“.

Kostin je rekao da je u više od 112 ruskih raketnih udara, u najvećoj vazdušnoj ofanzivi Moskve od početka invazije 24. februara, poginulo 17 ljudi, a da su 93 osobe povređene, prenosi Rojters.

„Svaki projektil, svaka raketa, svaki dron, svako oštećenje civilne infrastrukture, svaki Ukrajinac koji je ubijen ili ranjen u ovim raketnim napadima, svi su dokumentovani i krivični postupci su registrovani i pokrenuti“, rekao je Kostin.

Rusija je više puta negirala da je namerno napala civile u Ukrajini.

Moskva negira kršenje međunarodnog prava i odbacila je navode Kijeva da su ruski vojnici počinili ratne zločine, podseća Rojters.

Kostin navodi da su u nedavno oslobođenoj oblasti Harkov u istočnoj Ukrajini, tužioci pronašli najmanje 11 grobnica, uključujući i jednu masovnu grobnicu u blizini grada Izijum i ekshumirali 457 tela širom tih lokacija.

„U regionu Liman pronađene su još dve masovne grobnice sa 154 tela, ukrajinskih vojnika i civila“, dodao je on.

Kako dodaje, 28 istražnih timova tužilaštva je na terenu u nedavno oslobođenim regionima i ističe da su ruske trupe u povlačenju ostavile dokaze o nezakonitom zatvaranju i mučenju civila i deportacijama.

Karim Kan je pohvalio je svog ukrajinskog kolegu i istražni tim Međunarodnog krivičnog suda u Hagu jer su obavljali svoj posao „dok su projektili padali” u Hersonskoj oblasti.

Kan, koji je otvorio istragu Međunarodnog krivičnog suda u martu, rekao je da će tužba biti pokrenuta tek „kada dokazi budu dovoljni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.