U trendu

Ukrajina: Rezultate referenduma smatramo ništavnim

KIJEV – Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da, kao i u slučaju Krima, Luganska, Donjecka, Zaporoška i Hersonska oblast ostaju deo suverene teritorije Ukrajine i da rezultate sprovedenog referenduma Kijev i međunarodna zajednica smatraju ništavnim.

U saopštenju se navodi da prisiljavanje lludi na ovim teritorijama da popunjavaju neke papire pod nišanom ruske vojske predstavlja još jedan zločin Rusije i grubo kršenje Ustava i zakona Ukrajine, norme međunarodnog prava i međunarodnih obaveza Rusije.

„Svi državljani Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji ove akcije zajedno sa ruskim okupatorima biće pravedno kažnjeni, u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo saopštava da Ukrajina ima puno pravo da vojnim i diplomatskim metodama obnovi svoj teritorijalni integritet i nastaviće da oslobađa privremeno okupirane teritorije.

„Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ultimatume Ruske Federacije, a pokušaji Moskve da stvori nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu podršku Ukrajini osuđeni su na propast“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poziva EU, NATO i Grupu sedam da odmah i značajno pojačaju pritisak na Rusku Federaciju, uvođenjem novih oštrih sankcija, kao i da pojačaju vojnu podršku Ukrajini.

„Pozivamo naše partnere da pokažu Rusiji da će zajednički odgovor na pokušaje aneksije, ucene i ultimatume biti povećanje podrške Ukrajini za pobedu naše države nad agresorom“, stoji u saopštenju koje je Ambasada Ukrajine u Beogradu dostavila medijima.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao „farsu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar