U trendu

Ukrajina se nada ce zapoceti evakuaciju iz Mariupolja

KIJEV – Ukrajina se nada da bi danas mogla da počne evakuacija civila kroz „humanitarni koridor“ iz Mariupolja , dan nakon što je saopšteno da je dečja bolnica pogođena u ruskom vazdušnom napadu na ovaj lučki grad.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je Mariupolj jedan od sedam gradova iz kojih se vlada nada da će evakuisati stanovnike zarobljene u ratnim dejstvima, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prenosi Rojters.

Nekoliko prethodnih pokušaja da se uspostavi humanitarni koridor iz Mariupolja je propalo, a više od 400.000 stanovnika grada je bez vode i struje više od nedelju dana.

Ukrajina i Rusija okrivljuju drugu stranu za kršenje lokalnog primirja, uključujući i okolinu Mariupolja, a Moskva je saopštila da su izveštaji o bombardovanju dečje bolnice u ovom gradu „lažne vesti“.

Objašnjeno je da se prostorije više ne koriste kao bolnica i da su ih ukrajinske trupe odavno zauzele.

Ukrajina je ove nedelje uspela da počne da evakuaciju stanovnika iz nekih oblasti, uključujući grad Sumi na severoistoku zemlje, gde je humanitarni koridor danas otvoren treći dan zaredom, u dogovorenom lokalnom prekidu vatre, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.