U trendu

Ukrajina se nada podršci Beča za status kandidata za EU

BEČ – Ukrajinci se nadaju da će austrijska vlada, na narednom Savetu EU, podržati status kandidata za Ukrajinu, poručio je ambasador te zemlje u Beču Vasil Himenec.

Himenec je u saopštenju istakao da se radi o statusu kandidata i da Ukrajina zna da je pristupni proces dug put i da nema brzog postupka.

Pozdravio je izjavu austrijskog kancelara Karla Nehamera, koji se izjasnio za „snažnu, nezavisnu i privredno uspešnu Ukrajinu“, ali je kazao da taj cilj može biti postignut na osnovana evropskog procesa integracije.

Prema njegovim rečima, prvi logični korak s tim u vezi, a od ogromnog je strateškog značaja, jeste dodela statusa kandidata.

Himenec je upozorio da bi sve drugo od dobijanja statusa kandidata uništio nade Ukrajinaca, koji se već više od 100 dana suprostavljaju ruskoj agresiji i bore za budućnost zemlje i bezbednost Evrope.

Ambasador smatra da bi odbijanje davanja statusa kandidata Ukrajini bilo ohrabrenje za Vladimira Putina da nastavo rat protiv ukrajinskog naroda i slabljenja Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar