Ukrajinska služba uhapsila čoveka koji je spremao napad na Euro 2016

Ukrajinska obaveštajna služba SBU saopštila je danas da je sprečila teroristički napad tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj.

SBU je navela da je od decembra pratila francuskog državljanina i dopustila mu da kupi pet mitraljeza, dva ručna raketna bacača, 125 kilograma TNT-a, 100 detonatora i drugo oružje pre nego što ga je prošlog meseca uhapsila na ukrajinsko-poljskoj granici.

Takodje je kupio i 20 fantomki.

Ukrajinska služba nije navela identitet uhapšenog, ali je navela da je ima ultranacionalističke stavove i da je planirao 15 napada na mostove, železnicu i drugu infrastrukturu za vreme evropskog prvenstva.

Francuske vlasti strahuju od mogućih terorističkih napada tokom prvenstva koje počinje u petak, zbog čega je angažovano 90.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Šef pariske policije nije hteo da komentariše informacije iz Ukrajine, navodeći samo da “nema specifičnih pretnji za lokacije Eura 2016”.

Šef SBU-a Vasil Hricak rekao je da ta agencija prvobitno nije želela da objavljuje informacije o hapšenju Francuza, ali da je to objavila pošto su se pojavili navodi o tome u stranim medijima.

Francuski list Est republiken (L’Est republicain) naveo je ta je reč o Greguaru Mutou i da su istražitelji krajem maja pretresli njegovu kuču u Nansiju. Televizija M76 je javila da su istražitelji pronašli majice s oznakama ekstremne desničarske organizacije.

Kancelarija pariskog tužilaštva, koje se bavi optužnicama za terorizam na nacionalnom nivou, saopštila je da dosad nije otvorena istraga u vezi tih navoda.

Ukrajinske vlasti su objavile fotografiju čoveka svetle kose sa zamagljenim licem kako drži različito oružje, kao i video snimak hapšenja na kojem se vide kako ga specijalci izvlače iz kombija.

SBU je saopštio da je saznao za tog Francuza prošle godine dok je boravio na istoku Ukrajine gde je “pokušavao da uspostavi kontakt s ukrajinskim vojnicima pod maskom dobrovoljca”.

“Francuz je negativno govorio o migracionoj politici svoje vlade, širenju islama i globalizaciji. Takodje je rekao da je želeo da izvede terorističke napade u znak protesta”, naveo je SBU.

(Beta)

Ostavite komentar