U trendu

Ukrajinske trupe granatirale Antonovski most na Dnjepru

HERSON – Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika proruske vojno-civilne administracije u regionu Kiril Stremousov.

„Izbrojali smo oko osam pogodaka na Antonovskom mostu, deo je PVO presreo. Most je ozbiljno oštećen, ima ozbiljnih razaranja. Na mostu i dalje ima saobraćaja, ali će verovatno biti zatvoren za teška vozila. Granatiranje je bilo u četiri sata ujutro, ukupno 12 projektila, dva rafala po šest“, kazao je Stremousov.

On je dodao da proruske vlasti još nemaju informacije o mogućim žrtvama granatiranja.

Antonovski most preko Dnjepra ukupne dužine 1.366 metara pušten je u rad 1985. godine, navodi agencija RIA Novosti.

U današnjem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru, navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar, koje napadaju ukrajinske snage, verovatno još upotrebljiv.

„Velika je verovatnoća da će most ostati upotrebljiv, a on od vitalne važnosti za ruske snage“, navelo je ministarstvo.

Britanski obaveštajci su saopštili da je to „jedan od samo dva putna prelaza preko Dnjepra, preko kojih Rusija može da snabdeva ili povlači svoje snage“, na teritoriji koju je zauzela zapadno od reke, prenosi Rojters.

Kontrola prelaza preko Dnjepra će verovatno postati ključni faktor u ishodu borbi u regionu, saopštilo je britansko ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.