Ukrajinski lovci „prizemljili“ beloruski putnički avion

Foto: nms-enns0/Pixabay.com

Kijev je naterao avion beloruske avio-kompanije “Belavija” da se vrati zbog informacija o mogućoj pretnji po nacionalnu bezbednost, izjavio je u subotu rukovodilac aparata saveta bezbednosti Ukrajine Aleksandar Tkačuk, a javlja Sputnjik.

„Belavija“ je saopštila da su ukrajinske vlasti juče vratile u Kijev beloruski avion pod pretnjom da će podići lovca. Pritom, Kijev je pretio da će dići u vazduh lovce ako kapetan „boinga“ ne posluša.

Sputnjik navodi da je, nakon sletanja, iz aviona ukrajinska policija izvela jermenskog putnika. Prema podacima ukrajinskih medija, radi se o poznatom „antimajdancu“ Armenu Martirosjanu.

Belorusija je već izrazila svoj protest i uručila notu Ukrajini zbog prinudnog vraćanja njenog aviona. Ona traži zvanično izvinjenje i nadoknadu troškova. Prema rečima rukovodioca aparata saveta bezbednosti Ukrajine Aleksandra Tkačuka, Savet je „dobio informacije o stranom državljaninu i mogućoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“.

Tkačuk je naveo da se u trenutku dobijanja te informacije ovaj građanin već nalazio u avionu u vazduhu. Prema njegovim rečima, na zahtev dispečara avion je mirno sleteo na aerodrom, gde je izvršen pretres kako bi se utvrdilo da je uklonjena pretnja i nacionalnim interesima Ukrajine i nacionalnoj bezbednosti države.

(Tanjug)

Ostavite komentar