U trendu

Ukrajinski mitropolit Pavle u kućnom pritvoru

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je danas da u kućni pritvor na 60 dana stavi mitropolita Pavla, starešinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom, i kojima je naloženo proterivanje iz crkve.

„Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primeni preventivnu meru u kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage“, saopštio je sud u Kijevu koji je nadležan za taj slučaj.

Mitropolit će zbog toga morati da „nosi elektronski uređaj za nadzor“ i da se „uzdrži od komunikacije sa svedocima u kontekstu krivičnog postupka“, podvukao je sud.

Nekoliko desetina vernika sa ikonama u rukama okupilo se tokom dana ispred Pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa istorijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopštila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je „pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike“. Takođe se sumnjiči da je „narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih verskih ubeđenja“.

„Zakon i odgovornost za kršenje zakona su isti za sve“, rekao je šef SBU Vasil Maljuk.

Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.

Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji.

Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srede da ga napuste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar