U trendu

Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji i posle 1. marta

MOSKVA – Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji čak i nakon 1. marta kada će, prema odluci ukrajinske vlade, građanima biti dozvoljeno da pređu granicu sa Rusijom isključivo uz posedovanje međunarodnih pasoša.

Rusija i Ukrajina potpisale su 1997. godine međuvladin sporazum kojim se ukrajinskim građanima dozvoljava da koriste pasoše izdate u toj zemlji za ulazak i zaposlenje u Rusiji, kao i put po toj državi.

„Trenutno zakonodavrstvo Rusije i dalje dozvoljava upotrebu bilo kojeg dokumenta, pomenutog u sporazumu (uključujući domaće pasoše) za ulazak i ostanak u Rusiji i za prijavljivanje za državne usluge u oblasti migrafcija“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, na zahtev TAS S-a.

Iz ministarstva dodaju da je bilateralni sporazum i dalje na snazi i da se, na osnovu njega, regulišu posete vlasnika ukrajinskih pasoša Rusiji i uslovi njihovog boravka u toj zemlji.

Ukrajina je 1. marta 2015. jednostrano suspendovala sporazum iz 1997, uz poruku da je međunarodni pasoš obavezan za sve Ruse koji žele da uđu na teritoriju Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.