Ukrajinski predsednik pohvalio odgovor saveznika

KIJEV – U jeke tenzija između Rusije i Ukrajine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je odgovor saveznika i podršku Zapada tokom krize sa Rusijom i najavio proširenje vojske.

„Ovo je najveća podrška Ukrajini od 2014. godine“, rekao je Zelenski ukrajinskim poslanicima na dan posete britanskih, poljskih i holandskih lidera toj zemlji, prenosi BBC.

Najviši američki i ruski zvaničnici takođe bi trebalo da održe novu rundu pregovora o tekućoj krizi.

Govoreći u parlamentu Zelenski je rekao da se stvara novi „format političke saradnje“ sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Poljskom, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je da će tim formatom biti pokriveni sektori bezbednosti, trgovine, investicija i energetike.

Zelenski je danas potpisao ukaz o jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje, kojim se predviđa povećanje broja vojnika za 100.000 u naredne tri godine, stvaranje dodatnih 20 brigada i povećanje broja profesionalnih vojnika.

Govoreći na današnjoj sednici otvaranja Vrhovne rade, on je rekao da ukaz nije doneo zato što će uskoro rat, već zato da bi u Ukrajini bio mir, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

Tokom posete Kijevu, poljski premijer Mateuš Moravjecki je obećao odbrambeno naoružanje, uključujući dronove, protivvazdušne rakete, ali i humanitarnu pomoć.

Poljska je ranije saopštila da se priprema za potencijalni veliki priliv ukrajinskih izbeglica u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

Britanski premijer Boris Džonson je sa ministarkom spoljnih poslova V. Britanije Liz Tras takođe stigao danas u posetu Ukrajini na razgovore o situaciji u vezi sa Rusijom sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Rojters.

Glavni sekretar britanskog Ministarstva finansija Sajmon Klark izjavio je sinoć da će njegova zemlja sankcionisati kompanije i ljude koji imaju najbliže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ako Moskva preduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.