U trendu

Ukrajinski vojni za nastavak odbrane Bahmuta; Putin: Sve se promenilo od 2014.

KIJEV/MOSKVA – Tokom sastanka ukrajinskog vojnog vrha kojem je danas predsedavao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, članovi štaba vrhovnog komandanta i glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni ponovo su se izjasnili za nastavak odbrane Bahmuta.

„Sagledavši tok odbrambene operacije u sektoru Bahmut, svi članovi štaba izneli su zajednički stav o daljem držanju pozicija i nastavku odbrane grada Bahmuta“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Zelenskog, prenosi TAŠ.

POZIVAJUĆI SE na dobro obaveštene, neimenovane izvore u ukrajinskom državnom vrhu, nemački dnevni list Bild objavio je da je situacija u Bahmutu izazvala spor između predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i glavnokomandujućeg oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog.

Prema podacima do kojih je došao nemački dnevnik, Zalužni je pre nekoliko nedelja rekao Zelenskom da bi ukrajinske trupe trebalo da se povuku iz Bahmuta, ali da je Zelenski to odbacio i izjasnio se za nastavak borbi za Bahmut.

Američki Vol Strit džurnal objavio je u ponedeljak da ukrajinske jedinice trpe velike gubitke u Bahmutu zbog nepostojanja pouzdanih puteva za evakuaciju ranjenih i dovoz municije.

UKRAJINSKE JEDINICE utvrdile su svoje položaje u delu grada Marjinka, zapadno od Donjecka, a u ovu oblast se i dalje dovodi još rezervi, rekao je danas za TAŠ vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin.

„Marjinka bi bila naša pre mesec i po dana, ali neprijatelj, bez obzira na gubitke i veliki broj mrtvih i ranjenih, stalno preraspoređuje rezerve i učvršćuje položaje na površini ne većoj od jedne desetine grada što otežava naše napredovanje. Naše jedinice idu napred, ali ne tako brzo koliko bismo želeli“, rekao je Pušilin.

RUSIJA je decenijama strpljivo pokušavala da normalizuje odnose sa Ukrajinom, ali se situacija promenila nakon državnog udara 2014. godine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
„Mi smo decenijama strpljivo pokušavali da normalizujemo odnose sa modernom ukrajinskom državom“, rekao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona Ulan Ude, preneo je TAŠ.

On je naglasio da je „posle 2014. počelo fizičko istrebljenje onih koji su se zalagali za razvoj normalnih odnosa sa Rusijom“.

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE Sergej Lavrov uputio je pisma Ujedinjenim nacijama i OEBS-u, u kojem je ukazao na kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je pisma generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i predsedavajućem OEBS-a 2023. i makedonskom ministru spoljnih poslova Bujaru Osmaniju, u kojima je skrenuo pažnju na flagrantna kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TAŠ.

PREMIJER POLJSKE Mateuš Moravjecki izjavio je danas da bi njegova vlada mogla da odluči da se u narednih četiri do šest nedelja Ukrajini ustupe poljski borbeni avioni MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je upoznato sa avionima MiG-29 i moglo bi odmah da ih koristi, prenosi AP.

HOLANDIJA će dati Ukrajini dva minolovca, radare za bespilotne letelice i jedan M3 amfibijski sistem za izgradnju mostova, izjavila je danas holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren tokom posete ukrajinskom gradu Odesi.

Ona je precizirala da će radari za bespilotne letelice i amfibijski sistem M3 biti direktno nabavljeni od proizvođača, a dva minolovca će biti isporučena Ukrajini 2025. godine s ciljem da posle sukoba tragaju za minama u Crnom moru, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar