U trendu

Ukrajinski vojnici koji su branili Zmijsko ostrvo mozda zivi

KIJEV – Ukrajinski vojnici za koje se veruje da su poginuli dok su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru možda su i dalje živi, navodi se u izveštaju ukrajinske državne granične straže.

U prvim izveštajima je navedeno da je 13 vojnika poginulo od ruskog vazdušnog napada nakon što su odbili da predaju Zmijsko ostrvo, koje se nalazi 300 kilometara zapadno od Krima, prenosi Gardijan.

U svom obraćanju posle prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će posthumno sve vojnike odlikovati ordenom ratnih heroja.

„Svi naši graničari su herojski poginuli, ali nisu odustali“, poručio je Zelenski.

Društvenim mrežama je kružio audio snimak na kojem se čuje kako je sa ruskog ratnog broda poručeno da se predaju ili će biti ubijeni, a oni su to odbili.

Međutim, u nedavnoj izjavi objavljenoj na Fejsbuku, Državna granična služba Ukrajine saopštila je: da čvrsto veruje da su svi ukrajinski branioci Zmijskog ostrva možda živi.

Takođe se navodi u saopštenju da nakon što su dobili informacije o njihovoj mogućoj lokaciji, granična služba zajedno sa oružanim snagama Ukrajine radi na identifikaciji vojnika.

„Iskreno se nadamo da će se momci vratiti kući što je pre moguće“, navodi se u saopštenju uz nadu da su izveštaji o smrti vojnika netačni.

Zmijsko ostrvo nalazi se u blizini ukrajinske i rumunske obale duž Crnog mora i ranije je bilo predmet teritorijalnog spora između dve zemlje, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar