najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Naplaćuje se ulaz u Šengen?

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Tarife će u okviru budućeg sistema za odobravanje putovanja plaćati građani zemalja koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen, što bi se moglo odnositi i na građane Srbije.

Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) primenjivao bi se samo za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za šengensku zonu dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.

Ako Velika Britanija izađe sa jedinstvenog tržišta, ETIAS će važiti i za Britance, piše Euraktiv Francuska.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad rekla je juče za BBC da bi britanski građani mogli da plaćaju za posetu EU nakon što ta zemlja napusti blok.

Rad je komentarišući činjenicu da Evropska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima istakla da bi to bilo iznenađenje i to nepoželjno, „ali da ne treba odbaciti“ tu mogućnost.

Istovremeno je Evropska komisija odlučila da u projekat ETIAS, koji će biti predstavljen u novembru, ne uključi London.

Naime, projekat neće biti pod nadzorom Britanca Džulijana Kinga, budućeg evropskog komesara za bezbednost, čiji izbor danas treba da potvrdi Evropski parlament. Projekat sistema ETIAS biće poveren Grku Dimitrisu Avramopulosu, evropskom komesaru za migracije i unutrašnje poslove.

Sličan evropski sistem mogao bi da donese znatno više novca, s obzirom da je Evropa najveća svetska turistička destinacija. Prema podacima Svetske turističke organizacije, kontinent je u 2015. privukao 602 miliona turista od ukupno 1,2 milijarde u svetu.

Komisija procenjuje da je u 2014. u zemlje Šengena ušlo 30 miliona ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 miliona. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 evra, što je cena kao za američku ESTA, prikupiće više od 500 miliona evra za evropski budžet svake godine.

Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti više. Sa cenom od 50 evra ETIAS bi do 2020. donosio više od dve milijarde evra godišnje.

Taj predlog se, s obzirom na sadašnji budžet EU od 145 milijardi evra godišnje, čini dobrim.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike