U trendu

Uljanov: U Beču za vikend počinje 6. runda pregovora o Iranu

BEČ – Šesta runda pregovora o povratku Irana nuklearnom sporazumu u Beču počeće ovog vikenda, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Još jedan sastanak zajedničke komisije za nuklearnog sporazuma se održava ovog vikenda i biće šesta runda bečkih pregovora o oživljavanu iranskog nuklearnog sporazuma. Da li će ova biti poslednja? To je stvar nagađanja, ali pregovarači se nadaju da će biti poslednja“, poručio je Uljanov putem Tvitera, a preneo Tas s.

Uljanov, šef ruske delegacije prilikom razgovora, kazao je ranije novinarima da je potpuno jasno da američke sankcije Iranu trea ukinuti.

Takođe, lista koraka koje Iran treba da preduzme je dogovorena kako bi se Teheran pridržavao svojih obaveza iz sporazuma.

Sastanci zajedničke komisije o Iranu i međunarodne petorke (Rusija, Britanija, Nemačka, Kina i Francuska) održavaju se u Beču od aprila sa ciljem da se obnovi iranski nuklearni sporazum u svojoj originalnoj formi iz 2015. godine.

Tri radne grupe eksperata su radile na definisanju obaveza Irana svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma, ukidanju američkih sankcija Teheranu (i eventualnom povratku Vašingtona u sporazum) i iranskom povratku nuklearnim obavezama, od kojih je odstupao značajno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.