U trendu

Uloga Kine je da radi 'za mir u svetu', kaže ministarka spoljnih poslova Francuske

Kina ima ulogu koju treba da odigra: „za svetski mir i stabilnost“, rekla je u sredu uveče francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona, pozdravljajući svog kineskog kolegu u Parizu.

„Znamo značaj uloge Kine na svetskoj sceni i važnost uloge koju ona može da ima za svetski mir i stabilnost“, rekla je ona Ćin Gangu na početku sastanka, posle kojeg mu je priredila večeru u Ministarstvu.

Ona je ponovila da je Peking morao da radi da bi „uspeo da ubedi Rusiju da se vrati na puno poštovanje povelje“ Ujedinjenih nacija, ali to nije objasnila.

Kolona je pozvalaPekingda iskoristi „svoje odnose sa Rusijom“ da bi je pokrenuo ka putu mira, što je rekla novinarima u Jelisejskoj palati govoreći sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok, koja je prisustvovala zasedanju francuskog Saveta ministara.

„Neophodno je da Kina iskoristi svoje odnose s Rusijom da bi Rusija bolje shvatila da je u ćorsokaku i zatražila od nje da se urazumi“ za „povratak miru, a ne za nastavak rata“, rekla je ona.

Kolona je pred Berbok podsetila da su „o Kini i u vezi sa Ukrajinom“ stavovi Francuske „poznati“, da „razgovaramo o tome otvoreno, direktno, sa iskrenošću koju prijateljstvo dozvoljava“.

U sredu uveče Ketrin Kolona je rekla da želi da „slobodno“ razgovara sa svojim kineskim kolegom i o „dosijeu Severne Koreje“ jer ta zemlja ima „zabrinjavajući stav“. Severna Koreja „eskalira“, rekla je ona povodm niza raketnih lansiranja Pjongjanga ove godine, uključujući i test prve balističke rakete na čvrsto gorivo.

Ketrin Kolona je pozvala kineskog ministra da razmisli o tome kako da „jedinstveno odgovore i nastave da rade na stabilnosti na (Korejskom) poluostrvu i u regionu“.

Ćin Gang koji je na turneji po Evropi, naglasio je da je došao u Pariz „s ciljem da zajedno rade na (…) ubrzanju razmene i saradnje u raznim oblastima“, i da „unaprede partnerstvo u okviru kinesko-francuske globalne strategije“.

Emanuel Makron i njegov kineski kolega Si Đinping sastali su se u Kini početkom aprila i pozvali na mirovne pregovore što pre da bi se okončao sukob u Ukrajini. Posebno su podvukli da se nuklearno oružje „ne može koristiti“.

Analena Berbok je u utorak kritikovala stav Pekinga u ukrajinskom sukobu: „Neutralnost se svodi na stavljanje na stranu agresora“, rekla je ona tokom konferencije za štampu u Berlinu sa Ćin Gangom.

Analena Berbok je u sredu rekla da je zadovoljna time što je podstakla „zajedničku evropsku poruku“ Kini, podsetivši da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, ima „ne samo prava, već i domaći zadatak“.

Šef kineske diplomatije počeo je posetu Evropi u ponedeljak, a njegova zemlja namerava da igra posredničku ulogu u ratu u Ukrajini. Posle Nemačke i Francuske, on će u Norvešku.

Kina koja se predstavlja kao neutralni sagovornik u sukobu u Ukrajini, uprkos svojoj blizini Rusiji, objavila je u februaru dokument od 12 tačaka u kojem je iznela svoj stav o tom sukobu. U tom tekstu koji se u neku ruku smatra i mirovnim planom, Moskva i Kijev se pozivaju na pregovore.

Dugo očekivani telefonski razgovor krajem aprila kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, prvi od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, pobudio je nadu u proboj ka tim mirovnim pregovorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.