U trendu

Ultimatum istekao, nagađa se o produženju roka za otetog Hrvata

Egipatske službe bezbednosti intenzivno danas tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom i nakon isteka ultimatuma koji je dala Islamska država kako bi mu poštedela život, dok egipatski mediji izveštavaju kako postoji mogućnost za produženje 48-časovnog roka, prenela je hrvatska agencija Hina.

Tomislav Salopek, radnik francuske kompanije otet je krajem jula u Kairu, a u sredu popodne je Islamska država objavila video snimak na kojem on kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s papira da će ga otmičari ubiti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Na video snimku nije označeno vreme kada je počelo odbrojavanje, navela je Hina.

S obzirom na to da je snimak otetog Salopeka i otmičara objavljen u sredu popodne i da je uklonjen sat koji otkucava na internet stranici na kojoj snimak nalazi, mediji nagađaju da je rok istekao u 17.30 po srednjeevropskom vremenu.

Obavešteni izvori očekuju da će ekstremistička grupa Sinajska pokrajina produžiti rok koji je dala egipatskoj vladi, naveo je egipatski portal Alajom.

Supruga Tomislava Salopeka, Nataša, otputovala je u Kairo sa ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, dok je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala telefonom sa egipatskim kolegom Abdulom Fatahom el Sisijem, međutim, detalji tog razgovora nisu poznati.

Stručnjaci za islamske grupe su ocenili za taj egipatski portal da je otmica organizovana iz nekoliko razloga. Prvi cilj je, kako oni navode, bio je da se stvori kriza između Egipta i inostranstva, a drugi da se pokvari svečanost otvaranja velikog proširenja Sueckog kanala, projekata kojim El Sisi želi da Egipat uspostavi kao ekonomsku silu i učvrsti svoju vlast.

Prema njihovim rečima, egipatske službe bezbednosti krenule su u potragu za mestom na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im bile vredne informacije vozača. On je detaljno opisao otmičare, dijalekat kojim su govorili i tip oružja koje su posedovali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.