U trendu

Ultimatum roditeljima i djacima da do sutra ujutru napuste katalonske škole

Policija u Kataloniji postavila je ultimatum „separatistima, roditeljima i deci“ da do sutra ujutru napuste škole koje su okupirali u nameri da ih koriste kao biračka mesta na referendumu o nezavisnosti tog autonomnog španskog regiona.

Policija je dala rok da napuste škole do šest časova sutra ujutru, s ciljem da spreči održavanje referenduma, pošto je predvidjeno da se biračka mesta otvore u 9.00.

Roditelji djaka koji podržavaju održavanje referenduma zauzeli su tokom vikenda katalonske škole, koje su medju predvidjenih 2.315 biračkih mesta, kako bi sprečili policiju da ih zapečati.

Najviši španski bezbednosni zvaničnik u Kataloniji Enrik Milo rekao je da je policija već zauzela više od polovine od 2.315 biračkih mesta i blokirala softver koji je trebalo da se koristi na referendumu.

Milo je rekao da je policija tokom današnje akcije blokiranja škola otkrila da su roditelji i učenici okupirali 163 škole.

Regionalna, katalonska policija ima naredjenje da ne primenjuje silu, ali i da isprazni škole tri sata pre otvaranja biračkih mesta.

Milo je naveo da će svako ko ostane u školama posle šest časova ujutru morati da bude izbačen, u skladu sa sudskim naredbama, i predvidja da neće biti većih problema.

Uspeh referenduma mogao bi da zavisi od reakcije 17.000 policajaca u Kataloniji, odnosno od toga da li će oni izvršavati naredjenja i da li će uspeti da isprazne biračka mesta.

Na zahtev centralne vlade, Ustavni sud Španije suspendovao je pre tri nedelje održavanje referenduma koji Madrid smatra nelegalnim, dok je policija kojoj je naredjeno da onemogući sutrašnje glasanje, zaplenila prethodnih dana 10 miliona glasačkih listića i brojne plakate za promociju referenduma.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos zabrani i policijskim akcijama i pozivaju 5,3 miliona registrovanih birača u Kataloniji da sutra izadju na glasanje.

Ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis rekao je danas za Asošiejted pres da je plan katalonske vlade antidemokratski i „suprotan ciljevima i idealima Evropske unije“

Španska konzervatvna Vlada premijera Marijana Rahoja navodi da bi eventualni referendum o secesiji Katalonije morao da bude održan na celoj teritoriji Španije, a ne samo u Kataloniji.

Evropska unija je saopštila da će Katalonija biti izbačena iz tog bloka zemalja i da će morati ponovo da aplicira za članstvo u Uniji ako odluči da se odvoji od Španije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.