U trendu

Umesto klimatskih promena, klimatska vanredna situacija

„Klimatske promene“ uskoro će biti preimenovane u „klimatske vanredne situacije“, objavio je u američki naučni časopis „Sajentifik Ameriken“, istakavši da su naziv koordinisali sa glavnim, svetskim medijima.

U članku tvrde da su klimatske promene „najveća vanredna opasnost za životnu sredinu koja je zadesila Zemlju poslednjih milenijuma“, i da je to razlog zbog kojeg su se „složili sa svetskim medijima  da počnu da koriste izraz ’klimatska vanredna situacija‘“.

„Kao partneri u pokrivanju trenutne klimatske situacije, sa globalnim konzorcijumom od stotinu emitera predstavićemo izveštaj uoči Dana planete Zemlje, 22. aprila 2021, na temu ’Živeti kroz klimatske vanredne situacije‘. Pozivamo novinare da nam se pridruže“, stoji u saopštenju „Sajentifik Amerikena“.
U časopisu se takođe navodi da smatraju da klimatske promene zaslužuju istu pokrivenost kao i pandemija kovida 19.

„Odgovor medija na kovid 19 pruža koristan model. Vođeni naukom, novinari su opisali pandemiju kao vanrednu situaciju, zabeležili njene razorne posledice, istakli dezinformacije i rekli ljudima kako da se zaštite (maske i društvena distanca).“

Pao dogovor SAD i Kine, borba protiv klimatskih promena prioritet

SAD i Kina posvećene su saradnji po pitanju borbe protiv klimatskih promena, navele su dve vodeće ekonomske sile u zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnje posete Džona Kerija Šangaju.

Specijalni američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri i njegov kineski kolega Si Ženhua poručili su da su SAD i Kina posvećene međusobnoj i saradnji sa drugim zemljama kako bi se izborile protiv klimatskih promena – pitanja sa kojim se svet mora što pre uhvatiti u koštac, prenosi RTS.

Sastanak je održan u trenutku kada se svetski lideri pripremaju za virtuelni samit o klimatskim promenama, na inicijativu Bajdena koji želi da progura nove mere kako bi se smanjile emisije štetnih gasova.

Američki predsednik pozvao je četrdeset svetskih lidera, uključujući i Si Đinpinga, da učestvuju na dvodnevnom samitu od petka 22. aprila.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)