Umro američki borac za ljudska prava Brus Bojnton

Brus Karver Bojnton, začetnik borbe za prava crnaca iz američke države Alabame koji je inspirisao istorijske „vožnje slobode“ iz 1961. godine, umro je u 84. godini, potvrdio je sinoć njegov prijatelj bivši senator iz Alabame Henk Sanders.

Bojnton je uhapšen pre 60 godina zbog ulaska u beli deo rasno podeljene autobuske stanice u Virdžiniji čime je pokrenuo lančanu reakciju koja je na kraju dovela do ukidanja propisa o segregaciji na jugu SAD. Bojnton je osporio svoju presudu i njegova žalba dovela je do odluke Vrhovnog suda SAD kojom se zabranjena segregacija na autobusima i autobuskim stanicama i inspirisala „slobodne vožne“.

Uprkos svojoj ključnoj ulozi Bojnton nije bio poznat kao druge ličnosti američkog pokreta za ljudska prava. Ipak i njegova majka i otac su bili rani aktivisti za gradjanska prava.

Njegova majka Amelija Bojnton Robinson teško je pretučena dok je demonstrirala za prava na glasanje 1965. i pedeset godina kasnije ju je odlikovao tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Američki sudija Majron Tomson rekao je 2018. za Bojntona da je on uradio nešto što je vrlo malo ljudi imalo hrabrosti da uradi, rekao je „ne“. Sudija Tomson rekao je da je za njega Bojnton u istoj ravni kao i Roza Parks, crnkinja koja je odbila da ustupi mesto u autobusu belcu.

Vrhovni sud je 1960. presudio da se savezna zabrana o diskriminaciji kojom se zabranjuje segregacija na autobusima odnosi i na autobuske stanice i druge objekte vezane za putovanja izmedju američkih država. Naredne godine desetine crnih i belih studenata krenulo je da putuje autobusima po američkom jugu da testira da li se poštuje presuda Vrhovnog suda po predmetu Brus Bojnton versus država Virdžinija. Oni su se zvali „putnici za slobodu“ i bili su napadani u Alabami, Misisipiju i Južnoj Karolini, a jedan autobus je spaljen. Tadašnji predsednik Džon Kenedi naredio je strožu primenu saveznih zakona protiv diskriminacije.

Bojnton je, po mišljenju mnogih, bio začetnik svega i sve „vožnje slobode“ nastale su kao posledica njegove akcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.