U trendu

Umro čuveni francuski kuvar Žoel Robišon

PARIZ – Francuski kuvar Žoel Robišon, koji sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta poseduje rekordnu 31 Mišelinovu zvezdicu, preminuo je u 73. godini od raka, piše pariski „Figaro“.

Robišon je proglašen kuvarom 20. veka, a njegovo ime bilo je sinonim za biznis, prenosi B92.

„Žoel Robišon, šef kuhinje, vizionar s najviše zvezdica na svetu, napustio nas je danas. Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umećem, koje je podigao na nivo umetnosti, slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mladu generaciju kuvara“, napisao je na Tviteru portparol francuske vlade Bendžamen Grivo.

Slavni Francuz proglašen je i kuvarom veka 1989. godine, od strane francuskog restoranskog vodiča „Gault et Millau“.

Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gurmanstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali kuvarom koji se vratio autenticnoj kuhinji nakon razdoblja „nove kuhinje“, piše Rojters.

„Što sam stariji, to sam svesniji proste istine – što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti“, rekao je jednom Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu.

On je važio za perfekcionistu koji je znao da usavrši sasvim obična jela, poput krompir pirea, koji je bio njegov zaštitni znak.

Robišon je postao sinonim za biznis, jer je otvarao restorane širom sveta – od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Tokija i Njujorka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike