U trendu

UN: Avganistan zemlja s najmanje prava žena na svetu (FOTO)

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svetu, ocenile su danas Ujedinjene nacije.

Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo „jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i devojaka ostavljaju zarobljenim u kući“.

Uprkos obećanjima talibana da će biti umereniji nego za vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021.

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a devojčicama školovanje posle šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja posle presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima „ostaje najrepresivnija država na svetu kada su u pitanju ženska prava“.

„Uznemiravajuće je bilo sveočiti njihovim metodičnim, namernim i sistematskim naporima da izbace avganistanske žene i devojke iz javne sfere“,rekla je ona.

Ograničenja kojima država ograničava žene, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu ali talibani nisu pokazali znake da će povuće mera.

„Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i devojke već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovanti Avganistan od svojih građana i ostatka sveta“, rekla je Otunbajeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar