U trendu

UN: Belgija da dodeli migrantima dozvole za boravak

BRISEL – Dvojica predstavnika Ujedinjenih nacija pozvala su danas belgijske vlasti da ponude dozvole za privremeni boravak za nekoliko stotina migranata koji štrajkuju glađu u Briselu, od kojih su pojedini lošeg zdravlja.

Migranti, koji očajnički žele da dobiju papire za legalan boravak, započeli su štrajk glađu 23. maja na dva univerziteta i u jednoj crkvi u belgijskoj prestonici, a pojedini tvrde da već deceniju žive i rade u Belgiji, prenosi agencija AP.

Poslednjih dana, neki od migranata počeli su da odbijaju i vodu.
Specijalni izvestioci UN-a Olivije de Šuter i Felipe Gonsales napisali su otvoreno pismo belgijskom državnom sekretaru za azil i migracije Samiju Mahdiju, zahtevajući hitne mere.

„Informacije koje smo dobili su alarmantne, a nekoliko štrajkača glađu je između života i smrti“, rekao je De Šuter, specijalni izvestilac UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava.

Gonsales, specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava migranata, rekao je da bi belgijska vlada trebalo da jasno isključi mogućnost deportacije migranata, s obzirom na njihovo zdravstveno stanje.

Vlada bi takođe „trebalo da razmotri izdavanje dozvola za privremeni boravak, omogućavajući bilo kojoj osobi koja podnese zahtev za regulisanje boravka, pravo da obavlja ekonomsku delatnost“, rekao je Gonsales.

U svom odgovoru na pismo, Mahdi je rekao da ne treba predlagati kolektivno rešenje i da je štrajkačima glađu predložio da podnose pojedinačne zahteve.

Oko 150.000 migranata boravi u Belgiji ilegalno, a oni koji žele da legalizuju svoj status se plaše da će biti deportovani ako se prijave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.