UN će sa devet miliona dolara pomoći Bejrutu

Ujedinjene nacije su najavile da će dati devet miliona dolara za hitne potrebe posle eksplozije koja je u utorak razorila Bejrut i za pomoć gradskim bolnicama.

Zamenik portparola UN, Farhan Hak, rekao je danas da će posle isplate novca iz Humanitarnog fonda za Liban, slediti dodatna novčana pomoć od Centralnog fonda UN za hitne slučajeve.

On je rekao da UN procenjuje štetu i potrebe posle razorne eksplozije i nadaju se da će se u ponedeljak održati sastanak kako bi se 193 zemlje članice obavestile o rezultatima i pokrenula akcija za pomoć Libanu.

Zamenik portparola UN je, pozivajući se na izveštaj Svetske zdravstvene orgnizacije, rekao da su posle eksplozije u Bejrutu tri bolnice neupotrebljive, a dve su teško oštećene i da je time izgubljeno oko 500 bolničkih kreveta.

Devet miliona dolara će se upotrebiti za proširenje i osnivanje dodatnih jedinica za intenzinu negu i za opremu za traumatologiju, respiratore, medicinski materijal i lekove.

Najavljeno je da će vojni istražitelji sutra početi da ispituju bivšeg ministra Vlade Libana i rukovodioca bejrutske luke o eksploziji u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, a povredjeno na hiljade.

Osoba bliska istrazi rekla je da će biti saslušan Gazi Aridi koji je bio ministar zadužen za javne radove 2013. godine, kada je 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata stiglo brodom, i šef bejrutske luke Hasan Korajtem.

Danas je odlučeno da se zamrznu računi nekolicine osoba, uključujući Korajtema i šefa carinske službe i njegovog prethodnika.

Vlada Libana je u sredu proglasila dvonedeljno vanredno stanje i naredila da niz zvaničnika bude u kućnom pritvoru.

Vlasti su takodje najavile da će nalazi istrage eksplozije amonijum-nitrata, koja je razorila bejrutsku luku i oštetila velike delove grada, objaviti za pet dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.