U trendu

UN: Deca čine polovinu populacije koja ne može da pobegne iz Rake

Deca čine polovinu od oko 20.000 ljudi koji ne mogu da napuste sirijski grad Raku, glavno uporište Islamske države, rekao je danas predstavnik Unicefa Fran Ekviza.

Ekviza je za Asošiejted pres rekao da su „apsolutno zastrašujuća“ traumatična iskustva dece koja su nedavno pobegla iz oblasti pod kontrolom ekstremista.

Predstavnik Unicefa posetio je tri kampa na severu Sirije gde se sreo s decom izbeglom iz Rake i grada Deir Ezora, takodje uporišta Islamske države.

„Bio sam potpuno zaprepašćen. U Raki je zarobljeno 10.000 dece u ekstremno teškim uslovima. Bez struje, vode, verovatno s premalo hrane, uz gotovo svakodnevno ratovanje. Nivo patnje te dece, usled gubitka prijatelja, rodjaka i članova porodice je apsolutno zastrašujuć“, rekao je Ekviza.

Raka je glavno uporište Islamske države, koje borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) napadaju sa svih strana uz podršku SAD. Kako se borbe intenziviraju, hiljade civila su gotovo bez mogućnosti da pobegnu iz grada, oko kojeg su ekstremisti postavili mine i koji SAD konstantno bombarduju.

Ekviza je apelovao na sve strane da dozvole bezbedan prolaz i da poštuju civile, „naročito decu koja nemaju nikakvu odgovornost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.