U trendu

UN: Haitiju preti humanitarna katastrofa zbog nasilja bandi

NJUJORK – Hronični problemi sa nasiljem kriminalnih bandi, ekonomska i politička kriza, doveli su do humanitarne katastrofe na Haitiju, poručila je Helen La Lajm specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija.

Nedelje nasilja i napada na magacine sa humanitarnom pomoći ugrozile su prehrambenu bezbednost u ovoj državi, saopštila je u ponedeljak La Lajm na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi BBC.

Ona je izvestila da su protesti koji su izbili zbog teške situacije, zatvorili preduzeća i blokirali saobraćaj i transportne usluge, a da hiljade ljudi zahteva ostavku premijera Haitija Arijela Anrija.

Građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela, navodi BBC.

Od tada su se intenzivirali protesti i pljačke, a najviše u glavnom gradu, Port-o-Prensu.

La Lajm je saopštila Savetu bezbednosti UN u ponedeljak procenu da je 2.000 tona pomocHi u hrani, vredne blizu 5 miliona dolara, izgubljeno nakon ponovljenih napada na lokalna skladišta Programa UN za hranu.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN izneto je i da su kriminalne bande glavni problem Haitija, a da je hronično nasilje uzrok za stotine mrtvih i hiljade raseljenih ljudi.

Ministar spoljnih poslova Haitija Žan Viktor rekao je Savetu bezbednosti UN da je, osim nekih „izolovanih slučajeva“, nasilje u njegovoj zemlji „generalno pod kontrolom“ i da se mir vratio u delove ostrva.

On je na sastanku pozvao međunarodnu zajednicu da Haitiju pruži „snažnu podršku“ koja bi obezbedila da policija može da se bori protiv naoružanih bandi, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar