U trendu

UN: Nema podataka o isporukama pomoći u oblastima pod kontrolom pobunjenika

NJUJORK – Grupa UN za pomoć tvrdi da nije dobila detalje od sirijske vlade o isporukama u oblastima pod kontrolom pobunjenika, prenosi CNN.

Kako je navedeno, iako je sirijska vlada rekla da će dozvoliti isporuku pomoći u oblastima u zemlji pod kontrolom pobunjenika, šef humanitarne agencije UN-a kaže za CNN da nisu dobili nikakve detalje od zvaničnika.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja radi na pružanju pomoći pogođenim razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji, nije dobila nijedno određeno mesto ili vreme za ulazak na te teritorije, rekao je generalni direktor organizacije Antonio Vitorino.

Sirijska vlada je ranije danas saopštila da će dozvoliti pomoć u oblastima pod kontrolom pobunjenika ako ne ode u ruke „terorista“. Vitorino je to nazvao „političkom izjavom“, precizirajući da sva pomoć IOM-a ide onima kojima je potrebna.

„Nećemo praviti nikakvu diskriminaciju“, rekao je on za CNN.

Isporuka hitnih zaliha u oblastima severne Sirije pogođenim zemljotresom je otežana zbog dugotrajnog građanskog rata između opozicionih snaga i sirijske vlade, koju predvodi sirijski predsednik Bašar al-Asad.

Dva konvoja pomoći UN ušla su na severozapad koji drže pobunjenici preko jedinog ovlašćenog graničnog prelaza u Turskoj, dok je Asadova vlada primila pune avione pomoći iz zemalja širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.