U trendu

UN: Nemamo mandat da istražimo ruske tvrdnje o laboratorijama

NJUJORK – Ujedinjene nacije su saopštile da nisu bile svesne postojanja bilo kakvog programa za razvijanje biološkog oružja u Ukrajini, a šef agencije UN za razoružanje Izumi Nakamicu rekao je danas da ovo svetsko telo nema mandat, ni tehničke ili operativne kapacitete da istraže ruske tvrdnje.

Pre toga je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja predstavio nove dokumente do kojih je došla Rusija, u kojima se, navodno, dokazuje da se su postojale biološke laboratorije koje su radile sa smrtonosnim virusima, preneo je Rojters.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild danas je optužila ruskog kolegu Nebenzju za, kako je rekla, „tiradu bizarnih teorija zavera“ tokom prošle nedelje.

„Ove nedelje čujemo mnogo više o tome odakle to dolazi. To su priče koje zvuče kao da su mu prosleđene na imejl iz nekog mračnog kutka interneta. Predsednik Bajden ima reč za ovakve govore: ‘Malarki’ (besmislica)“, rekla je američka ambasadorka.

Ona je dodala da je takođe moguće da Rusija možda planira korišćenje upotrebe hemijskog ili biološkog oružja protiv ukrajinskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar