U trendu

UN: Nijedan brod UKR nije prolazio koridorom u noci incidenta

NJUJORK – Ujedinjene nacije saopštile su danas da nijedan ukrajinski brod koji se koristi za izvoz žita nije prolazio kroz sigurnosni koridor 29. oktobra kada su u Sevastopolju prijavljeni napadi na ratne brodove ruske Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Visoki zvaničnik UN Martin Grifit rekao je da je danas 12 ukrajinskih brodova isplovilo iz luka, a da su dva ušla u luke kako bi utovarili žito.

„Veoma smo ohrabreni uveravanjima Rusije da se ne povlači iz inicijative, već samo privremeno obustavlja aktivnosti“, rekao je Grifit i dodao da su UN shvatile „da dogovor i obaveze ostaju na snazi čak i tokom suspenzije“.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije naglasilo je danas da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar