UN: Oko 300 civila poginulo u napadima sirijskih snaga

ŽENEVA – Oko 300 civila je stradalo kada su u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbeglički kampovi na severozapadu zemlje, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Zvaničnici svetske organizacije rekli su da se agencije za pružanje pomoći bore sa humanitarnom krizom, dok blizu milion civila, većinom žena i dece, beži ka granici sa Turskom, u teškim zimskim uslovima, kako bi pobegli od ofanzive vladinih snaga na poslednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Alepo.

„Civili koji beže od borbi stešnjeni su na područjima na kojima nema bezbednih skloništa, a njihov broj se iz časa u čas povećava. Oni su i dalje izloženi bombardovanju i jednostavno nemaju kuda da odu“, izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet.

Kako prenosi Rojters, sirijski i ruski vojni avioni nastavili su napade na grad Darat Iza, dan nakon što su u njihovim napadima teško oštećene dve bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je danas održana druga runda razgovora sa Turskom o situaciji u Idlibu, nakon kojeg je turska strana najavila da će rasproediti još sanga u tom regionu.

Zvanična Ankara je saopštila da nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gde je u ofanzivi sirijskih snaga koje podržava Rusija poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nakon sastanka saopštilo da obe strane ostaju posvećene postojećim sporazumima o Idlibu, ali nije spomenulo zahtev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.